Προληψη & καρκινος τραχηλου μητρας: η σημασια του co-testing

Significance of Co-Testing in Cervical Cancer Prevention

Δημήτρης Χατζημπούγιας MD, MSc, PhD |

Dimitris Hatzibougias MD, MSc, PhD |

Περίπου 60 χρόνια μετά την ανακάλυψη του Παπ Τεστ ήρθε η σύγχρονη εξέλιξή του, η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (LBC), το ThinPrep Παπ Τεστ. Το ThinPrep συνέβαλε ακόμα περισσότερο στον έλεγχο, και άρα και στην καταπολέμηση αυτής της νόσου. Από την εισαγωγή του ο καρκίνος στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%.

Κάποια χρόνια αργότερα ο Καθηγητής Herald zur Hausen τεκμηρίωσε τη συσχέτιση της καρκινογένεσης με τον ιό HPV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην πρόληψή του. Για το λόγο αυτό μάλιστα τιμήθηκε με το βραβείο Nobel (2008).

Τότε κρίθηκε απαραίτητο να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούμε να ανιχνεύσουμε εάν μια γυναίκα έχει προσβληθεί από τον ιό του HPV ή όχι. Σύντομα η μοριακή βιολογία και η αντίστοιχη τεχνολογία μας πρόσφεραν τεστ (HPV DNA Test) τα οποία ανιχνεύουν την παρουσία του ιού.

Ωστόσο, ανιχνεύοντας τον ιό σε μεγάλο πλήθος γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των γυναικών (>80% των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών) θα μολυνθούν τουλάχιστον από έναν τύπο του HPV στην διάρκεια της ζωής τους, μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών θα νοσήσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στο μέγιστο λοιπόν των περιπτώσεων σε μια επόμενη εξέταση ο ιός δεν ανιχνεύεται, διότι ο οργανισμός τον έχει αντιμετωπίσει. Ήταν μια παροδική λοίμωξη.

Οι ερευνητές βέβαια διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας ο ιός του HPV συνθέτει σε υπερβολική ποσότητα δύο ογκοπρωτείνες (που φέρουν τα ονόματα Ε6 και Ε7). Ο ιός στην περίπτωση αυτή έχει περάσει σε μια επιθετική κατάσταση, έχει ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίησή του ιού και η διαδικασία της τραχηλικής καρκινογένεσης είναι πλέον αναγνωρίσιμες με τη χρήση ενός νέου ειδικού Τεστ, του Aptima mRNA HPV Test.

Το Aptima mRNA HPV Τεστ ανιχνεύει τις δύο αυτές ογκοπρωτείνες του ιού (Ε6 & Ε7), η υπερέκφραση των οποίων φανερώνει ενεργό – εμμένουσα HPV λοίμωξη, ογκογονική δραστηριότητα, άρα και σημάδι έναρξης της καρκινογένεσης.

Το Aptima mRNA HPV Τεστ ανιχνεύει τον ιό του HPV μόνον εάν αυτός είναι ενεργοποιημένος. Συνεπώς, όταν μια γυναίκα κάνει το Aptima Τεστ θα ανησυχήσει, αν και μόνον αν υπάρχει λόγος να ανησυχήσει.

Πολυάριθμα επιστημονικά δεδομένα πλέον σήμερα αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός Παπ Τεστ & HPV Τεστ (CO-TESTING), γνωστό ως Co-testing, προσφέρει την καλύτερη δυνατή προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ειδικά στις ηλικίες 30-65 ετών.

Πηγή: mhalatsi@aenorasis.gr