Πως η Πυξίδα Οδήγησε στην Υλοποίηση Ενός Οράματος

Δημήτρης Χατζημπούγιας |

Δημήτρης Χατζημπούγιας |

ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΓΝΩΣΗ, ΛΥΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΖΩΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΙΚΟ ΙΑΤΡΟ & ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ

Πόσο έχει αλλάξει η ειδικότητά μου, η παθολογική ανατομική. Πριν λίγα χρόνια ο παθολογοανατόμος διέθετε στο «οπλοστάσιό» του ένα καλά βαμμένο πλακάκι και μια βασική σειρά από ειδικές χρώσεις (ιστοχημικές χρώσεις) για να καταλήξει σε μία διάγνωση.

Θυμάμαι ακόμα και σήμερα που όντας μικρό παιδί, καθόμουν και «χάζευα» τα πλακάκια στο μικροσκόπιο του πατέρα μου. Φυσικά το μόνο που μπορούσα να διακρίνω ήταν ένα ροζ-κόκκινο και μπλε χρώμα. Σαν μια αφηρημένη ζωγραφιά.

Πόσο πολύ εξελίχθηκε, πόσο πολυπλοκότερη έγινε η δουλειά του παθολογοανατόμου στο διάβα των χρόνων. Πόσες πληροφορίες, πόσα δεδομένα, πόσες τεχνικές χρειάζεται να διαχειριστεί σήμερα ο παθολογοανατόμος στην προσπάθειά του να δώσει όνομα στην νόσο. Να την καθορίσει.

Οι εξελίξεις στο ευρύτερο πεδίο της μοριακής βιολογίας έχουν ως μια βασική συνέπεια την συνεχή (ανά)κατηγοριοποίηση του καρκίνου και των κακοήθων όγκων γενικότερα. Η γνώση και η πληροφορία πληθαίνουν με καταιγιστικό ρυθμό.

Κάποτε ίσως ένας, άντε δύο μεγάλοι, πολυσέλιδοι τόμοι να μπορούσαν επαρκώς να συμπεριλάβουν τα βασικότερα χαρακτηριστικά των καρκινωμάτων. Σήμερα, ο παθολογοανατόμος έχει να ανατρέξει και να συμβουλευτεί έναν πολλαπλάσιο όγκο δεδομένων, όπου ένας ή και δύο πολυσέλιδοι τόμοι αντιστοιχούν σε ένα μόνο σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερη εξειδίκευση.

Αφού ολοκλήρωσα την ειδικότητά μου, ως Παθολογοανατόμος και «βγήκα» στο ιδιωτικό επάγγελμα, η συνειδητοποίηση της ανάγκης της υπό-εξειδίκευσης, καθώς και η νέα πολυπλοκότητα στην εφαρμογή και εξάσκηση της δουλειάς μου, στην καθ’ ημέρα πράξη, με βοήθησαν να ορίσω την δική μου πορεία. Να τοποθετήσω ένα στίγμα στον νοητό χάρτη της καριέρας μου που θα αποτελούσε πλέον την πυξίδα μου.

Η βάση υπήρχε ήδη. Ένα ήδη αναγνωρισμένο για τις υπηρεσίες του εργαστήριο παθολογικής ανατομικής και κυτταρολογίας που είχε συν-ιδρύσει ο πατέρας μου πριν αρκετές δεκαετίες. Γρήγορα όμως έμεινε μόνος. Ο συνεργάτης του «έφυγε» νωρίς. Και μόνος πορεύτηκε για χρόνια. Στην πορεία η ομάδα μεγάλωσε, απαρτιζόμενη από παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους με μεράκι, ζήλο και αφοσίωση.

Η δομή αυτή αποτέλεσε για μένα ίσως την μεγαλύτερη έμπνευση. Και το νερό δεν άργησε πολύ να μπει στο αυλάκι. Με την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς μου και ιδιαιτέρως του πατέρα μου, την στήριξη των εκλεκτών συνεργατών μου, την αφοσίωση και δοτικότητα των εργαζομένων του εργαστηρίου, ο τελικός προορισμός που στόχευε η πυξίδα μου, δεν άργησε να έρθει.

Το εργαστήριο ανακαινίστηκε, επεκτάθηκε, με σκοπό να ενσωματώσει όλα τα απαραίτητα τμήματα και το αντίστοιχο προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τον νέο σκοπό του, αυτό που ισχυριζόταν. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την παροχή χρήσιμων, απαραίτητων πληροφοριών, υπό την μορφή ενιαίων διαγνώσεων.

Η Μικροδιαγνωστική τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το πρώτο πρότυπο διαγνωστικό κέντρο στον ιδιωτικό τομέα

Η Μικροδιαγνωστική τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το πρώτο πρότυπο διαγνωστικό κέντρο στον ιδιωτικό τομέα, μια ενιαία και καθετοποιημένη ιατρική εργαστηριακή μονάδα, όπου ιατροί, μοριακοί βιολόγοι και ιατροτεχνολόγοι εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη, υπό έναν κοινό στόχο και σκοπό. Την έκδοση διαγνώσεων -διαπιστευμένων στο σύνολό τους- που έχουν θεραπευτικό, προγνωστικό και προβλεπτικό χαρακτήρα. Και αυτό το έχει πετύχει δημιουργώντας ένα κέντρο Ιστοπαθολογίας, Κυτταρολογίας και Μοριακής Βιολογίας, επεκτείνοντας έτσι τα όρια της διάγνωσης, από την μορφολογία, στην μοριακή διαγνωστική.

Κάτι τέτοιο για να επιτευχθεί και να πετύχει, προϋποθέτει την ύπαρξη ορισμένων πολύτιμων χαρακτηριστικών, όπως

micro-icon-09

την αρμονική συνεργασία,

micro-icon-07

τον επιτυχή συντονισμό

micro-icon-08

πνεύμα αλληλεγγύης

micro-icon-10

ενσυναίσθηση της ομάδας

micro-icon-12

συνέπεια, σταθερότητα και συνοχή

micro-icon-13

αφοσίωση

micro-icon-14

αυταπάρνηση

Η πίεση και το στρες είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την έγκυρη διάγνωση. Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του επιστημονικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την τήρηση πρωτοκόλλων και τυποποιημένων διαδικασιών σε καίρια σημεία της παραγωγικής αλυσίδας, έχουμε καταφέρει στην Μικροδιαγνωστική να εκμηδενίσουμε τις όποιες αποκλίσεις από την έκδοση εμπεριστατωμένων διαγνώσεων.

Κάθε μέρα είναι σαν να ξεκινά ένας νέος αγώνας. Γνωρίζουμε του περιορισμούς. Αλλά ξέρουμε και πως να τους ξεπερνούμε.

Και αυτό το επιτυγχάνουμε με την άριστη και στενή επικοινωνία με τους κλινικούς ιατρούς, συνεργάτες μας

Οι οποίοι εμπιστεύονται στην Μικροδιαγνωστική την διάγνωση για τους ασθενείς τους.

Ιδιαίτερα σήμερα, που λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, εμείς οι Παθολογοανατόμοι, Κυτταρολόγοι και Μοριακοί Βιολόγοι, καλούμαστε να εξασφαλίσουμε από ένα υλικό βιοψίας (μικρότατα τεμαχίδια ιστού) ή από ένα κυτταρολογικό υλικό (υγρό), την παροχή ολοένα και περισσότερων πληροφοριών.

Πληροφορίες που τις μοιραζόμαστε με ένα σύνολο ιατρικών ειδικοτήτων, ώστε ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στην καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία, την κατάλληλη στιγμή, έγκαιρα και αξιόπιστα.

Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικούς ποιοτικούς δείκτες, όπως:

micro-icon-01

Ταχύτητα, αποφυγή άσκοπης σπατάλης χρόνου

micro-icon-03

Αποφυγή σπατάλης του πολύτιμου βιοπτικού υλικού

micro-icon-06

Βελτιστοποίηση της ιατρικής φροντίδας, μέσω του συντονισμού και συνεργασίας διαφορετικών τμημάτων, υλοποιώντας στην πράξη την εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα

micro-icon-05

Περαιτέρω υπο-εξειδίκευση των Παθολογοανατόμων και Μοριακών Βιολόγων στην κατανόηση της χρησιμότητας των βιοδεικτών, ώστε η εξατομικευμένη ιατρική (ιατρική ακριβείας) να φτάνει στο μέγιστο δυναμικό της

Η παθολογική ανατομική αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ιατρικές ειδικότητες και η μοριακή διαγνωστική (μοριακή παθολογία) αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα πεδία της παθολογικής ανατομικής.

Η Μικροδιαγνωστική βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και μέσω της ομαδικής δουλειάς θέλω να πιστεύω πως καταφέρνει να υλοποιεί τον πρωταρχικό της στόχο: την καθιέρωση των υπηρεσιών μας στην συνείδηση του κλινικού ιατρου αλλά και του ασθενή, ως την κατεξοχήν αξιόπιστη λύση.