Δημήτρης Χατζημπούγιας MD, MSc, PhD
Καρκίνος Μαστού: Σχολαστικός χειρισμός & προηγμένες τεχνικές για έγκυρη διάγνωση, εγκαίρως
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια των γυναικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των καρκινωμάτων του μαστού εμφανίζονται σποραδικά και ένα μικρό ποσοστό που κυμαίνεται περί το 20%, μπορεί να έχει οικογενές-κληρονομικό υπόβαθρο.
Σε μία βλάβη που γίνεται αντιληπτή κλινικά και απεικονιστικά, νεοεμφανιζόμενη ή με μεταβολή των χαρακτηριστικών της, τις περισσότερες φορές έχει ένδειξη η διενέργεια βιοψίας με βελόνη σε πρώτο χρόνο, έτσι ώστε αυτή να ταυτοποιηθεί.
Στο μικροσκόπιο, ο παθολογοανατόμος και μόνο θα ‘’βαπτίσει’’ την αλλοίωση καλοήθη, κακοήθη ή ύποπτη χωρίς σαφείς κακοήθεις χαρακτήρες.
Διάγνωση και Εξατομίκευση
Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, στο ήδη υπάρχον υλικό της πρώτης βιοψίας, ο παθολογοανατόμος τις περισσότερες φορές καλείται με τη μέθοδο της Ανοσοϊστοχημείας να αναδείξει και το εξατομικευμένο προφίλ του καρκινώματος.
Προσδιορίζονται με αυτόν τον τρόπο προεγχειρητικά, εξατομικευμένα οι σπουδαιότεροι προγνωστικοί και προβλεπτικοί παράγοντες, που θα προδικάσουν τη βιολογική συμπεριφορά του καρκινώματος και θα προβλέψουν την ανταπόκριση σε στοχεύουσες θεραπείες που πιθανόν χορηγηθούν μετεγχειρητικά.
Ως εκ τούτου, ο καθορισμός της πρόγνωσης και η πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία, προσδιορίζονται από τον παθολογοανατόμο, που αποτελεί κυριολεκτικά την ιατρική ειδικότητα ‘’κλειδί’’ στην Ογκολογία του μαστού.