Κυτταρολογικές Εξετάσεις

Το Τμήμα Κυτταροπαθολογίας με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό διεξάγει ολόκληρο το φάσμα των κυτταρολογικών εξετάσεων

όπως είναι οι Κυτταρολογικές εξετάσεις με βάση το υγρό, οι δοκιμασίες FNAB κλπ.

Η δοκιμασία κατά Παπανικολάου που καθιερώθηκε διεθνώς με τον όρο Pap test εφευρέθηκε από το Γεώργιο Παπανικολάου (1883-1962) και συνέβαλε καθοριστικά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια απλή, ανώδυνη εξέταση κατά την οποία κύτταρα, που λαμβάνονται από τον κόλπο και τον τράχηλο της γυναίκας, επιστρώνονται σε γυάλινα πλακίδια (κολποτραχηλικά επιχρίσματα), χρωματίζονται και υποβάλλονται σε διαγνωστική αξιολόγηση.
Το εργαστήριο διενεργεί Τεστ Παπ συμβατικό και Υγρής Φάσης, ανάλογα με τις ανάγκες της ασθενούς και του κλινικού ιατρού.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να διενεργηθεί μαζί και HPV DNA test (CE IVD)

Δες την σύγκριση του ThinPrep με το συμβατικό ΤΕΣΤ ΠΑΠ

Κατεβάστε τις οδηγίες λήψης THIN PREP Test Pap

Quick Reference Guide (Cytobrush / Spatula)

Quick Reference Guide (Cervex-Brush Combi )

Πτύελα, συνήθως πρωινά, που προέρχονται από βαθιά απόχρεμψη και βρογχοσκοπικό υλικό. Λαμβάνονται κατά τη βρογχοσκοπική διερεύνηση της αναπνευστικής οδού και συμβάλλουν καθοριστικά στη αναγνώριση πρωτοπαθών και μεταστατικών νεοπλασμάτων.

Τα εκκρίματα θηλής μαστών , ιδιαίτερα τα αιμορραγικά, πρέπει να εξετάζονται κυτταρολογικά, αφού με αυτή την απλή τεχνικά εξέταση, διερευνάται η ανάπτυξη νεοπλασιών στους πόρους των μαστών.

Το έκκριμα επιστρώνεται σε αντικειμενοφόρες πλάκες (πλακίδια, slides), ή τοποθετείται μέσα σε μικρά δοχεία προγεμισμένα με ειδικό μονιμοποιητικό (για επεξεργασία σε υγρή φάση). Η Μικροδιαγνωστική εξοπλίζει τον συνεργάτη ιατρό με το απαραίτητο υλικό.
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

H τεχνική της Αναρροφητικής βιοψίας με λεπτή βελόνη (FNAB) συνιστάται και εφαρμόζεται στη διαγνωστική κυτταρολογική εκτίμηση κυστικών ή συμπαγών όγκων όπως:
– παθήσεις θυρεοειδούς αδένα (υπερπλασία/βρογχοκήλη, θυρεοειιδίτιδα Hashimoto, καρκίνωμα θυρεοειδούς αδένα)
– παθήσεις πνεύμονα (συλλογή υγρού, φλεγμονές, υπεζωκοτικές συλλογές)
– παθήσεις παγκρέατος
– παθήσεις οποιοδήποτε συμπαγούς οργάνου / κυστικής παθολογικής εξεργασίας

Η ΜΙΚΡΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ διαφοροποιείται κcell-blockαι εξασφαλίζει την δημιουργία CELL BLOCK για κάθε δείγμα από FNAB. Αυτό σημαίνει πως το κυτταρολογικό δείγμα FNAB επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εγκλείεται μέσα σε κύβο παραφίνης, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υλικό βιοψίας.
Με αυτόν τον τρόπο δεν χάνεται το τμήμα ιστού που μπορεί να έχει μείνει στην βελόνη, αλλά αντιθέτως η εξασφάλιση CELL BLOCK δίνει την δυνατότητα:
– λήψη πολλών τομών για εγκυρότερη διάγνωση
– διενέργεια ανοσοχρώσεων (ανοσοϊστοχημεία) για εγκυρότερη και αξιόπιστη διάγνωση
– διενέργεια μοριακών εξετάσεων/ εξετάσεων βιοδεικτών για την επιλογή της ιδανικότερης θεραπείας. – Το υλικό μπορεί να αποθηκευτεί στο αρχείο της Μικροδιαγνωστικής και να επαναχρησιμοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο.

Στα υγρά εσωτερικών κοιλοτήτων του σώματος συμπεριλαμβάνονται:

  • Πλευριτικό υγρό (preural fluid)
  • Περικαρδιακό υγρό(pericardial fluid)
  • Ασκιτικό υγρό ( ascitic fluid)
  • Εγκεφαλονωτιαίο υγρό ( cerebrospinal fluid)
  • Αρθρικό υγρό (arhricular fluid)

Το υγρό κυτταρικό δείγμα λαμβάνεται με παρακέντηση/FNAB και στη συνέχεια υποβάλλεται σε κατάλληλη τεχνική επεξεργασία και διαγνωστική αξιολόγηση. Γίνεται για να εκτιμηθεί η παρουσία φλεγμονών ή πρωτοπαθών και συχνότερα μεταστατικών κακοήθων νεοπλασμάτων.