Δρ. Δημήτρης Χατζημπούγιας
Η φορμόλη (φορμαλδεΰδη 10% αραιωμένη, που χρησιμοποιείται για την μονιμοποίηση των παρασκευασμάτων) διεισδύει τον όγκο κατά 1 χιλιοστό/ώρα, με μέσο ρυθμό μονιμοποίησης τα 2-3 χιλιοστά / 24ωρο. Αυτό σημαίνει πως για μια “βιοψία” (ή ένα χειρουργικό παρασκεύασμα) με μέγεθος μιας μπάλας του γκόλφ, απαιτείται η έγκλεισή του σε φορμόλη 10%, ΙΔΑΝΙΚΑ εντός μιας ώρας από την χειρουργική αφαίρεσή του (ιδανική σχέση μονιμοποιητικού/βιοψίας 20:1).
Μετά την παραλαβή στο εργαστήριο ιστοπαθολογίας, πρέπει να γίνουν τομές ανά εκατοστό του όγκου – από τον παθολογοανατόμο ή τον εκπαιδευμένο ιστοτεχνολόγο – ώστε η μονιμοποίηση να γίνει σωστά και εις βάθος.
Μία βιοψία είναι ΤΟΣΟ κατάλληλη για εξέταση, ΟΣΟ σωστός είναι και ο χειρισμός της, ΠΡΙΝ την εξέταση.
Ιδίως σε βιοψίες που αφορούν όγκους του μαστού, η προαναλυτική διαδικασία και επεξεργασία του δείγματος είναι ύψιστης και κρίσιμης σημασίας, γιατί η περαιτέρω επεξεργασία και ερμηνεία στο μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο θα καθορίσει την ΔΙΑΓΝΩΣΗ, στην οποία θα βασιστεί η απόφαση για την ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Οποιαδήποτε αλλοίωση/εκφύλιση της βιοψίας λόγω ελλιπούς μονιμοποίησης, θα επηρεάσει την όλη μετέπειτα πορεία, άρα και πρόγνωση της νόσου.