Όταν ο Γιατρός λέει…”καρκίνος”…

Δημήτρης Χατζημπούγιας MD, PhD, Msc

 

Πρόκειται για μια κατάσταση που συχνά φοβούνται οι άνθρωποι: κάθονται στο γραφείο του γιατρού και ακούν την λέξη “καρκίνος”. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συχνά λένε ότι ήταν έκπληκτοι όταν άκουσαν τα νέα και δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν όσα ειπώθηκαν αργότερα. Μετά το αρχικό σοκ, εξετάστε τα παρακάτω βήματα για να μάθετε περισσότερα για την διάγνωσή σας, να ενημερωθείτε για την θεραπεία σας και να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα κι με επιτυχία την κατάστασή σας.

Μάθετε για τη διάγνωσή σας

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα περισσότερων από 100 ασθενειών. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ή το σύνδρομο που σχετίζεται με τον καρκίνο, τη διαδικασία διάγνωσης και τη θεραπεία. Πάρτε ενεργό ρόλο στην φροντίδα του καρκίνου σας θέτοντας ερωτήσεις, αποκτώντας πρόσβαση σε πηγές ενημέρωσης και παίρνοντας ενημερωμένες αποφάσεις θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχικού σας γιατρού, μπορεί να δυσκολευτείτε να επεξεργαστείτε το ποσό των πληροφοριών που λαμβάνετε. Η άγνωστη ιατρική γλώσσα μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση. Ζητήστε από το γιατρό σας να εξηγήσει τους ιατρικούς όρους που δεν καταλαβαίνετε. Και μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις.

Σκεφτείτε να φέρετε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο στα ραντεβού σας για να βοηθηθείτε να ακούτε και να σημειώνετε. Ή ηχογραφήστε τη συνομιλία για να την επαναλάβετε αργότερα.

Μερικοί ασθενείς επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, ενώ άλλοι προτιμούν λιγότερες. Ενημερώστε τον γιατρό σας και την ομάδα διάγνωσης & περίθαλψης σχετικά με τις προτιμήσεις σας για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πιθανότητα ανάκαμψης.

Το Διαδίκτυο είναι επίσης ένα χρήσιμο εργαλείο για την εύρεση πληροφοριών σχετικά με τον καρκίνο. Αλλά πρέπει να χρησιμοποιείτε καλή κρίση όταν κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις καθώς επισκέπτεστε ιστοσελίδες πληροφόρησης.

Βρείτε ιατρική περίθαλψη

Αφού λάβετε μια διάγνωση καρκίνου, θα πρέπει να βρείτε έναν ογκολόγο – δηλαδή έναν γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία των ατόμων με καρκίνο. Ρωτήστε τον γιατρό σας, τα μέλη της οικογένειάς σας και τους φίλους σας για παραπομπές. Ή αναζητήστε online για να βρείτε έναν ογκολόγο στην περιοχή σας.

Επίσης, εξετάστε τη δεύτερη γνώμη. Αυτό περιλαμβάνει την επίσκεψη σε άλλον γιατρό για να συγκεντρώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση, να επιβεβαιώσετε τη διάγνωσή σας ή να ακούσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία σας. Η λήψη μιας δεύτερης γνώμης μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα του καρκίνου σας. Πολλοί γιατροί ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να αναζητήσουν μια δεύτερη γνώμη.

Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες κλινικές δοκιμές είναι διαθέσιμες ως θεραπευτικές επιλογές για τον τύπο καρκίνου σας. Μια κλινική δοκιμή είναι μια ερευνητική μελέτη για να ελεγχθεί εάν μια νέα θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και πιθανόν καλύτερη από τη συνήθη θεραπεία.

Οργανώσου

Θα χρειαστείτε ένα σύστημα για να παρακολουθείτε όλες τις έρευνες, τα ραντεβού σας, τα αποτελέσματα των δοκιμών, τα αρχεία και τα οικονομικά σας. Αν έχετε smartphone ή tablet, μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν εφαρμογή για κινητά του Cancer.Net για να παραμείνετε οργανωμένοι. Παρέχει πληροφορίες για τον καρκίνο & παρακολουθεί παρενέργειες.

Βρείτε υποστήριξη για την αντιμετώπιση

Δεν είστε μόνοι σας καθώς αντιμετωπίζετε τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου. Βρείτε υποστήριξη από οικογένειες, φίλους και κοινοτικούς πόρους για να διαχειριστείτε συναισθηματικά, πρακτικά και οικονομικά ζητήματα.

Συναισθηματική στήριξη. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σύνθετα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της διάγνωσης και της θεραπείας σας. Εκτός από τη συζήτηση με τον γιατρό σας, συζητήστε τις ανησυχίες σας με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμμετέχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για να μοιραστείτε την εμπειρία σας και να μάθετε από άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις.

Οι σύμβουλοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε τα δύσκολα συναισθήματα. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συχνά αποθαρρύνονται ή φοβούνται. Αλλά αν δεν συμμετέχετε στις κανονικές σας δραστηριότητες ή αγωνίζεστε να συγκεντρωθείτε, να κοιμηθείτε ή να φάτε, ενημερώστε το γιατρό σας και ρωτήστε για επιλογές παροχής συμβουλών.

Άλλες επιλογές για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να απαλλαγείτε από το άγχος περιλαμβάνουν:

  • Γράφοντας σε ένα περιοδικό
  • Ζωγραφική ή σχεδίαση
  • Προσευχή
  • Ανάγνωση
  • Διαλογισμός

Πρακτική υποστήριξη. Καθώς ασχολείσθε με τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, μπορεί να αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις συνήθεις ευθύνες σας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας και της γονικής μέριμνας. Αποδεχτείτε βοήθεια από άλλους και επανεκτιμήστε τις προτεραιότητές σας.

Οικονομική υποστήριξη. Το κόστος της φροντίδας του καρκίνου μπορεί να είναι υψηλό και να επιβαρύνει μερικούς ανθρώπους. Σύντομα μετά τη διάγνωσή σας, αρχίστε να μιλάτε ανοιχτά με την ομάδα φροντίδας υγείας για το κόστος της φροντίδας σας. Η κατανόηση του κόστους που αναμένεται πριν από την έναρξη της θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον οικονομικό αντίκτυπο του καρκίνου. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διαχείριση του κόστους της φροντίδας του καρκίνου και βρείτε χρήσιμους οικονομικούς πόρους.

Τέλος, αν και ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, έχετε λόγους να αισθάνεστε αισιόδοξοι. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επιτευχθεί σημαντικά ορόσημα στη φροντίδα και τη θεραπεία ατόμων με καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του μεταστατικού καρκίνου. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόοδο στη θεραπεία και την υποστηρικτική φροντίδα για παρενέργειες.

Πηγή: Cancer.Net Video: When the Doctor Says Cancer, with Maurie Markman, MD, adapted from this content.