ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ BARRETT ΜΕ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ

Δρ. Δημήτρης Χατζημπούγιας

Στα προηγούμενα άρθρα μας κάναμε μια προσπάθεια με απλά λόγια να εξηγήσουμε τι σημαίνει “Οισοφάγος Barrett” και δείξαμε με φωτογραφικό υλικό ποιές είναι οι σημαντικότερες αλλοιώσεις που τον χαρακτηρίζουν (γαστρική μεταπλασία – εντερική μεταπλασία – “καλυκοειδή” κύτταρα). Ο γαστρεντερολόγος μέσω συστηματικής παρακολούθησης με οισοφαγο-γαστροσκόπηση λαμβάνει βιοψίες (εφόσον κρίνει πως απαιτείται) ώστε να ελέγχει ο παθολογοανατόμος την εξέλιξη της πάθησης, δηλαδή αν αρχίζει να εμφανίζεται δυσπλασία. Η δυσπλασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκινώματος για αυτό και η διάγνωσή της είναι καθοριστική για το πλάνο παρακολούθησης.

Τα μπλε βέλη της μικροφωτογραφίας αναδεικνύουν ομάδα τριών αδενίων (στρογγυλοί σχηματισμοί) που βρίσκονται ο ένας πολύ κοντά στον άλλον και αποτελούνται από ένα στίχο κυττάρων με άτυπο, βαθυχρωματικό (σκούρο) πυρήνα. Αυτή η θέση είναι εστία ήπιας δυσπλασίας.

Αλλοιώσεις δυσπλασίας σε ακόμα μεγαλύτερη μεγένθυση. Βλέπουμε τα αδένια (στρογγυλοί σχηματισμοί), που βρίσκονται κοντά το ένα σε σχέση με το άλλο και αποτελούνται από κύτταρα με διογκωμένους, βαθυχρωματικούς (σκούρους) πυρήνες με ανώμαλο σχήμα.